U bevindt zich op: Home nl Nieuws

Nieuws

Nieuws | De One Health portal is bedoeld voor professionals uit het humane en het veterinaire domein. Het is een digitaal platform om humaan-veterinaire informatie-uitwisseling en samenwerking te faciliteren.

17 mei 2018
Bij vier inwoners van de gemeente Waalwijk is sinds eind februari de papegaaienziekte vastgesteld. Inmiddels is er geen risico op besmetting meer bij de bron van de besmetting.
15 mei 2018
In een kwart eeuw is het aantal besmette tekenbeten op de Utrechtse Heuvelrug bijna verdrievoudigd. Dat blijkt uit tellingen op de website tekenradar.nl.
7 mei 2018
We zijn te schoon en daardoor krijgen we vaker allergieën en auto-immuunziekten. Viespeuken hoeven we niet te worden: jezelf wassen en je huis schoonmaken kan geen kwaad, maar snuif ook geregeld boerderij- en boslucht op.
7 mei 2018
„Ik ben vastbesloten om meer informatie over muggen te verspreiden”, schreef de Amerikaanse ondernemer Bill Gates. Op zijn blog verklaarde hij de afgelopen week tot ‘week van de mug’.
7 mei 2018
In 2016 werden er voor het eerst grote problemen gezien door salmonella in de geitensector, bij 3 bedrijven. Voor 2016 is Salmonella slechts sporadisch gevonden. Inmiddels zijn er 10 bedrijven met problemen bekend bij de Gezondheidsdienst voor Dieren. Een belangrijk advies is om op te letten bij aanvoer van geiten van bedrijven met onbekende status.
7 mei 2018
Mensen die geregeld vlees eten dragen niet vaker ESBL-bacteriën bij zich dan vegetariërs. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. ESBL- bacteriën zijn bacteriën die stoffen maken die sommige antibiotica uitschakelen. Hierdoor werken deze antibiotica niet meer.
26 april 2018
Met het oog op de komende vakantieperiode, raadt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit dringend af om (zwerf)dieren vanaf vakantieadressen mee te nemen. Deze dieren lopen het risico hondsdol te zijn. Met alle begrip voor de soms vreselijke omstandigheden waaronder dieren gevonden worden, kunnen deze toch niet zomaar meegenomen worden.
19 april 2018
Teken kunnen, naast de bekende lymebacterie, veel meer ziekteverwekkers overbrengen. Om vast te stellen hoe vaak deze ziekteverwekkers na een tekenbeet tot ziekte leiden, begint het AMC samen met het RIVM aan een landelijk onderzoek.
17 april 2018
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het afgelopen jaar 27.000 nieuwe gevallen van de ziekte van Lyme geteld. Wij vroegen ons af: waarom is er nog geen vaccin tegen deze nare ziekte? We zochten het vorig jaar uit.
13 april 2018
Het RIVM krijgt steeds meer meldingen van rattenoverlast in de grote steden. Het gaat in ieder geval om Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. En dat is zorgwekkend, want de ratten kunnen ziektes overbrengen. Om dat te voorkomen hebben rattenvangers het extra druk met de bestrijding van de dieren.
3 april 2018
De veiligheid van kippenvlees is in het geding doordat slachterijen en kippenboeren regels aan hun laars lappen. Dat stelt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De voedselwaakhond maakt zich ook zorgen over het welzijn van kippen.
27 februari 2018
Dat blijkt uit onderzoek van EFSA, de Europese autoriteit voor voedselveiligheid, over de periode 2008-2015. De meeste mensen raken besmet door kant-en-klaar gekoeld eten zoals zachte kaas, vleeswaren, gerookte vis en voorverpakte salades.
27 februari 2018
Op een pluimveebedrijf het Groningse Oldekerk is vogelgriep (H5N6) uitgebroken. Het gaat om een bedrijf dat vleeskuikens fokt, een zogeheten vermeerderingsbedrijf.
23 februari 2018
In gebieden met veel veehouderij verklaart de aanwezigheid van veehouderij tot 20% van alle longontstekingsgevallen, maar verwekkers zijn onbekend. Onderzoekers van en UMC Utrecht, de Universiteit Utrecht (Institute for Risk Assessment Sciences) en Erasmus Universiteit Rotterdam gaan gezamenlijk onderzoek doen naar mogelijke oorzaken.
15 februari 2018
Dankzij een legalisering van de PCR-test op organen kan de duur van de blokkering van verdachte bedrijven inzake rundertuberculose in België sterk ingekort worden. Tegelijkertijd zal een algemene tuberculinatie van het verdachte bedrijf niet langer nodig zijn.
13 februari 2018
People with pet rats should practice safe rodent handling and good hand hygiene to avoid catching a virus that can jump from rats to humans, infectious disease experts warn.
13 februari 2018
Onderzoekers van verschillende instituten ontdekten dat ESBL’s overal voorkomen binnen de veehouderij, het milieu en bij de mens zelf. Maar ESBL’s in de veehouderij blijken genetisch te verschillen van die bij de mens.
9 februari 2018
Muizen en ratten zijn mogelijk de verspreiders van vogelgriep, stelt de Utrechtse onderzoeker Sara Burt. Zij adviseert om pluimveehouderijen en hun directe omgeving ‘knaagdierproof’ te maken.
2 februari 2018
2015 en begin 2016 onderzocht Wageningen Bioveterinary Research Nederlandse leghennen op Chlamydia. Bij 71 van de 151 onderzochte bedrijven is DNA van Chlamydia gallinacea aangetoond bij leghennen. Er is geen indicatie gevonden dat de bacterie naar mensen kan worden overgedragen.
2 februari 2018
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wijst publieksbedrijven zoals kinderboerderijen, zorgboerderijen, boerencampings en alle andere geiten- of schapenhouders die hun bedrijf openstellen voor bezoekers, op het belang van tijdige vaccinatie tegen Q-koorts.
31 januari 2018
Regelmatig duiken verhalen op dat de ziekte van Lyme in Duitsland beter vast te stellen is dan in Nederland. Het RIVM en het Diakonessenhuis Utrecht tonen echter aan dat een onderzochte cellulaire test geen onderscheid kan maken tussen een patiënt met actieve lymeziekte van het zenuwstelsel en een patiënt die genezen is. De test presteert zelfs minder goed dan de gebruikelijke antistoftest.
31 januari 2018
In december 2017 werd een eendenbedrijf in Biddinghuizen getroffen door hoog pathogene vogelgriep. Op het bedrijf werden ziekteverschijnselen en veel sterfte gezien. Enkele dagen later werden verschillende dode zwanen en een kuifeend gevonden rond het Veluwemeer. Vervolgens werden in december 2017 en januari 2018 ook twee hobbybedrijven besmet met het virus.
19 januari 2018
Elke week belandt er wel iemand in het ziekenhuis door een besmetting met het virus dat de lever infecteert. Bij 12 procent van alle bloeddonoren wordt het teruggevonden. Hepatitis E verspreidt zich in ons land hoofdzakelijk door het eten van rauw of te weinig verhit varkensvlees.
15 januari 2018
Nederlandse wetenschappers waarschuwen honden- en kattenbaasjes: de trend om huisdieren rauw vlees te voeren, brengt gezondheidsrisico's met zich mee. Niet alleen voor de dieren, maar ook voor mensen.
10 januari 2018
Vanaf oktober 2016 was er een opvallende stijging van het aantal patiënten met Salmonella Bovismorbificans in Nederland. Dit artikel beschrijft de uitbraak en de bron (ham) die uiteindelijk getraceerd kon worden.
8 januari 2018
De afgelopen jaren is het aantal mensen met een infectie met de besmettelijke darmbacterie Clostridium difficile sterk toegenomen. Tegelijkertijd is de voedingsindustrie meer gebruik gaan maken van de zoetstof trehalose.
13 december 2017
Op een vleeseendenbedrijf in Biddinghuizen is een – naar alle waarschijnlijkheid ‘hoogpathogene’ variant van vogelgriep – aangetroffen. Ook wilde (water)vogels kunnen hiermee besmet zijn. Om hier een beeld van te krijgen, vraagt de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) de waterschappen om een vondst van wilde vogels te melden.
13 december 2017
België is sinds 2003 officieel vrij van rundertuberculose, wat niet wegneemt dat sporadisch zieke dieren kunnen opduiken. In 2016 waren er twee haarden, en deze twee nieuw gevallen, vastgesteld op 29 november en 1 december, brengen de teller dit jaar al op vijf.
11 december 2017
Het vogelgriepvirus dat vrijdag is ontdekt op een eendenfokbedrijf in Biddinghuizen is de (hoogpathogene) H5N6-variant. De variant is zeer besmettelijk voor pluimvee, maar ongevaarlijk voor mensen.
8 december 2017
In Biddinghuizen (gemeente Dronten) is op vrijdag 8 december bij een bedrijf met vleeseenden vogelgriep van het type H5 vastgesteld. Het gaat vermoedelijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep.
8 december 2017
Vooral vee dat in de winter in gebieden met verhoogd waterpeil of in de regio Noord- en West-Nederland wordt geweid, moet rekening houden met een vergrote kans op een ernstige leverbotbesmetting. Verder verwacht de Werkgroep Leverbotprognose geen ernstige leverbotbesmettingen.
6 december 2017
In totaal zijn er in de lidstaten van de Europese Unie en IJsland, Noorwegen en Zwitserland 1.352.585 runderen op BSE getest. Eenmaal werd de klassieke variant van BSE gevonden.
6 december 2017
Het RIVM heeft onderzocht waar en hoe vaak de vossenlintworm, Echinoccus multilocularis, in Noordoost-Nederland voorkomt. Bij twee van de 171 onderzochte vossen is vossenlintworm aangetroffen. Beide vossen kwamen uit de provincie Groningen.
6 december 2017
Wetenschappers hebben ontrafeld welk beest er zat achter SARS, de dodelijke longziekte die vijftien jaar geleden wereldwijd voor veel tumult zorgde. Het is gevonden in een vleermuissoort, de hoefijzerneus.
6 december 2017
Bij 3 personen uit een gezin in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk is een Q-koorts-besmetting geconstateerd. Tot nu toe is nog niet duidelijk hoe deze 3 mensen besmet zijn geraakt. De Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voeren gezamenlijk onderzoek uit om de bron van deze besmetting te vinden.
27 november 2017
In de Staat van Zoönosen 2016 ligt de focus dit jaar op ziekteverwekkers die van knaagdieren naar mensen kunnen overgaan. Het aantal mensen dat leptospirose kreeg was wederom hoog. Net als het aantal mensen dat ziek werd van het hantavirus. Net als in voorgaande jaren zijn voedselinfecties verreweg de meest gemelde infecties die van dier op mens overgaan.
31 oktober 2017
Jaarlijks lopen we in Nederland meer dan een miljoen tekenbeten op. Teken kunnen de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt (Borrelia burgdorferi) met zich meedragen, maar daarnaast ook allerlei andere bacteriën en virussen. Dit concluderen twee RIVM-onderzoekers die deze week promoveren met hun onderzoek naar teken en ziekteverwekkers die door teken kunnen overdragen.
25 oktober 2017
De overheid is de regie kwijt in het bestrijden van overlast van ratten. Dat vindt het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD). Daar komt een risico bij voor de volksgezondheid omdat de kleine knaagdieren via oppervlaktewater de ziekte van Weil kunnen verspreiden.
23 oktober 2017
Om de insleep en verspreiding van besmettelijke dierziekten en zoönoses in Nederland en in de EU te voorkomen, zijn aan de import van levende dieren wetten en regels verbonden. In 2016 zijn er op de Buitengrens Inspectie Post (BIP) Schiphol 6.461 partijen levende dieren vanuit tientallen verschillende derde landen (landen buiten de Europese Unie (EU)) voor importcontrole aangeboden.
18 oktober 2017
Verschillende Nederlandse instituten werken mee aan dit programma, zoals Wageningen Bioveterinary Research (WBRV, onderdeel Wageningen University and Research), RIVM en partners van het Netherlands Centre for One Health (NCOH). In Nederland werken deze organisaties al nauw samen om de dreiging van zoönosen en antibioticaresistentie tegen te gaan.
10 oktober 2017
In het noordoosten van Namibië hebben meer dan 100 nijlpaarden de dood gevonden. Vermoedelijk door een uitbraak van miltvuur oftewel anthrax. Vorige week ontdekten parkwachters tientallen dieren die dreven in het water van het Bwabwata National Park.
4 oktober 2017
The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) on Tuesday confirmed an additional 16 cases of Campylobacter infection that appear to be linked to puppies from Petland pet stores. The agency also said the strain of this type of bacteria appears to be resistant to common first-line antibiotics that may be used to treat such an infection.
13 september 2017
Voor het tweede achtereenvolgende jaar zijn merels in Nederland in grote aantallen aan het usutuvirus gestorven.
13 september 2017
Wasbeerhonden kunnen drager zijn van ziektes die ook voor mensen schadelijk zijn. Hoe schadelijk wordt onderzocht door het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) in samenwerking met het RIVM.
13 september 2017
The bacteria, a common cause of diarrheal illness that can spread through contact with dog feces, has sickened at least 39 people in Ohio, Kansas, Missouri, Wisconsin, Tennessee, Pennsylvania and Florida.
21 augustus 2017
De bewoners van het Citroengras in Houten weten het zeker: zij kampen met een heuse rattenplaag. Met regelmaat schiet er een bruin exemplaar door een van hun tuinen.
17 juli 2017
Jaarlijks onderzoekt het RIVM hoeveel mensen ziek worden van 14 ziekteverwekkers (zoals Salmonella, campylobacter of listeria) die via voedsel in het menselijke lichaam terecht komen. Deze voedsel-gerelateerde ziektelast wordt uitgedrukt in DALY’s (Disability Adjusted Life Year), een internationaal gehanteerde maat voor het aantal gezonde levensjaren dat verloren gaat aan ziekte of vroegtijdig overlijden.
12 juli 2017
De consumptie van rauw of beperkt gegaard varkensvlees en lever is de belangrijkste oorzaak voor humane infecties met Hepatitis E in de Europese Unie. Dat stelt de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA.
6 juli 2017
Q-koorts, hepatitis B of een voedselinfectie... Hoe is het om dit te hebben? Thuisarts.nl en het RIVM ontwikkelden samen een serie van tien korte films over verschillende infectieziekten. Patiënten vertellen over hun eigen ervaringen en medisch deskundigen geven uitleg en praktische tips.
6 juli 2017
Bij een hobbyhouder in het Luikse Bitsingen (Bassenge) is er opnieuw een besmetting met het vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld. Dat meldt het federale voedselagentschap van België, FAVV.
5 juli 2017
Resten van diergeneesmiddelen tegen parasieten in de veeteelt kunnen zich na gebruik in het milieu verspreiden. Dit gebeurt meestal via de bodem en het water. Enkele stoffen kunnen milieunormen voor grondwater of oppervlaktewater overschrijden.
5 juli 2017
Hans Zaaijer, directeur van Sanquin, ijvert al jaren voor fundamenteel onderzoek naar de besmettelijkheid en overdracht van Hepatitis-E. Hij denkt dat we beter kunnen letten op wat we eten, dan op de stallen.
3 juli 2017
Een landelijke enquête moet inzicht geven of een schapenziekte die in Drenthe rondwaart, ook elders in het land voorkomt. De enquête staat nu online.
19 juni 2017
Dat blijkt uit vrijdag verschenen onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het RIVM heeft nog niet boven water hoe het komt dat longontsteking rond geitenboerderijen vaker voorkomt.
22 mei 2017
Inmiddels is het drie maanden geleden dat het besmette pluimveebedrijf in die gemeente schoon werd verklaard - een officiële termijn die wordt aangehouden om er zeker van te zijn dat het virus verdwenen is.
16 mei 2017
Tijdens controle in het slachthuis is een verdenking van rundertuberculose (TBC) vastgesteld bij een rund.
16 mei 2017
Uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat de ziekte van Weil, die vooral door ratten wordt overgedragen op mensen, in opmars is.
9 mei 2017
Vandaag hebben diverse citizen science organisaties waaronder Muggenradar.nl en UN Environment de ‘Global Mosquito Alert’ gelanceerd. Global Mosquito Alert gaat zich richten op het monitoren en bestrijden van muggen en door muggen overgebrachte ziekten zoals zika, gele koorts, chikungunya, knokkelkoorts, malaria en West-Nijlvirus.
2 mei 2017
Voor het eerst zijn voor Nederland de maatschappelijke kosten van de ziekte van Lyme bepaald. De ziekte blijkt jaarlijks bijna 20 miljoen euro te kosten. Ernstige infecties en langdurige klachten na de behandeling van Lyme veroorzaken het grootste deel van deze kosten. Overige kosten werden veroorzaakt door tekenbeten en milde infecties.
20 april 2017
Het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) waarschuwt opnieuw voor hazenpest in de provincie Utrecht en het Kromme Rijngebied in het bijzonder.
10 april 2017
Onderzoekers hebben een tot recent onbekend type coronavirus, die gelijkenis vertoond met het MERS-coronavirus, gevonden in een vleermuis.
3 april 2017
De wasbeerhond en de wasbeer kunnen ziekteverwekkers bij zich dragen die een risico vormen voor de gezondheid van mensen. In 2016 heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van Bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering (BuRO) van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) het onderzoek naar deze parasieten voortgezet. Dit onderzoek gebeurt in samenwerking met het DWHC, dat de ingeleverde dieren verder onderzoekt op het voorkomen van andere ziekteverwekkers.
3 april 2017
De Week van de Teek wordt jaarlijks in het vroege voorjaar georganiseerd door een omvangrijke groep landelijke samenwerkende organisaties. Werkenden in de agrarische en groene sectoren spelen een belangrijke rol in de totstandkoming en het in stand houden van groene recreatieplekken en -gebieden als tuinen, parken, bos en natuurgebieden.
28 maart 2017
Uit onderzoek blijkt dat mensen die binnen 1,15 kilometer van een pluimveebedrijf wonen elf procent meer kans hebben op een longontsteking dan mensen die verderop wonen. Daarbuiten neemt het verhoogde risico snel af.
22 maart 2017
Voedseltoezichthouder NVWA heeft geen aanwijzingen dat er besmet Braziliaans vlees, waar mensen ziek van kunnen worden, op de Nederlandse markt is beland.
21 maart 2017
Kippenbouten met salmonella, rundvlees dat drie maanden na de houdbaarheidsdatum nog wordt verkocht, en bedorven varkensworsten als lunch voor schoolkinderen. Een groot corruptieschandaal rondom bedorven vlees en kip dat jarenlang opnieuw verpakt, gecertificeerd en verkocht werd, heeft in en buiten Brazilië grote paniek veroorzaakt.
16 maart 2017
De infectieziekte brucellose dook onlangs voor het eerst op bij vier honden in Nederland. Deze ziekte is overdraagbaar op mensen. De honden waren afkomstig uit Oost-Europa. Door het adopteren van puppy’s uit Roemenië en Bulgarije komt Brucella canis in Nederland terecht.
16 maart 2017
Wanneer u zwanger bent of borstvoeding geeft, heeft u een extra risico om ziek te worden door een zoönose. Dit is een ziekte die overgaat van dier op mens. Aan de dieren is niet altijd iets te merken, maar ziekteverwekkers kunnen in grote getale voorkomen in de placenta, het vruchtwater en de vruchtvliezen van herkauwers. Daarnaast komen ze voor in mest, urine en melk.
10 maart 2017
Op 8 maart heeft LTO/NOP samen met andere pluimveeorganisaties bij het ministerie van Economische Zaken weer bestuurlijk overleg gevoerd over de vogelgriepsituatie.
9 maart 2017
Het rapport 'Veehouderijen en gezondheid omwonenden', afgekort VGO, was het grootste wetenschappelijk onderzoek wereldwijd naar deze vraag: heeft het wonen nabij een veehouderij effect op de gezondheid?' Het vergde twee jaar. Wetenschappers van twee universiteiten en twee rijksinstellingen waren erbij betrokken.
8 maart 2017
In februari 2015 is in Nederland voor het eerst het Seoulvirus (SEOV) geconstateerd bij drie gevangen bruine ratten. Medewerkers van waterschappen kunnen bruine ratten tegenkomen als ‘bijvangst’ van de muskus- en beverratbestrijding. De kans dat zij met het SEOV worden besmet is echter klein, omdat heel weinig bruine ratten in Nederland het virus bij zich dragen.
8 maart 2017
Q-koortspatiënten moeten een schadevergoeding kunnen krijgen. Dat vindt een Kamermeerderheid.
6 maart 2017
In februari 2015 is voor het eerst het Seoulvirus , een soort hantavirus, bij drie in Nederland gevangen bruine ratten vastgesteld. Deze ontdekking gaf aanleiding voor onderzoek naar het risico en de omvang van besmettingen met hantavirus (specifiek Seoulvirus) en leptospirosen bij muskus- en beverratbestrijders.
6 maart 2017
Mensen die binnen een straal van een kilometer van een pluimveebedrijf wonen, hebben elf procent verhoogd risico op longontsteking. Dit blijkt uit grootschalig onderzoek van onder meer de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht in Noord-Brabant.
2 maart 2017
LCI richtlijnen, met o.a. ziekteverschijnselen, diagnostiek, bronnen en behandelingsmogelijkheden.
2 maart 2017
Begin 2017 is bij enkele honden in Nederland een infectie met Brucella canis vastgesteld. Het betreft honden afkomstig uit Oost Europa. Tot deze recente gevallen was in Nederland B. canis nog nooit aangetoond. Aangezien brucellose een zoönose is kan dit ook risico voor mensen opleveren.
28 februari 2017
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een lijst gepubliceerd met twaalf soorten bacteriën die het grootste gevaar vormen voor mensen. Op de lijst staan bacteriën die voor veel antibiotica ongevoelig zijn, waaronder salmonella en de staphylococcus aureus-bacterie.
27 februari 2017
Met ingang van 1 januari 2017 is de verruiming voor de bemonsteringsverplichting Salmonella teruggedraaid. Dit betekent dat houders van vermeerderingsbedrijven de Salmonellabemonstering voortaan 2-wekelijks moeten uitvoeren.
24 februari 2017
Bacteriën die resistent zijn vormen in Europa een steeds grotere bedreiging. Dat komt mede door de internationale vleeshandel, meldt waakhond European Food Safety Authority (EFSA).
8 februari 2017
Nooit mag een groep patiënten meer zó aan zijn lot worden overgelaten als de slachtoffers van Q-koorts na de uitbraak van die ziekte in 2007. Daarom pleit stichting Q-support in een brief aan minister Schippers van Volksgezondheid voor een blijvend steun- en adviespunt zoönosen, waar patiënten na nieuwe uitbraken van dierziekten terecht kunnen.
3 februari 2017
Binnenkort start het RIVM een nader onderzoek onder boswachters en jagers. Dit onderzoek wordt afgewacht om te bezien of nadere maatregelen noodzakelijk zijn.
3 februari 2017
Listeria monocytogenes is een bacterie met een beruchte reputatie. De bacterie is vooral te vinden op langdurig gekoelde producten die onverhit zijn, zoals rauwmelkse kaas en voorverpakte, koud gerookte vis. Hoewel de kans op besmetting van producten met Listeria monocytogenes klein is, zijn de gevolgen groot.
3 februari 2017
Vogelbescherming Nederland is verontrust dat er geen goed onderzoek wordt gedaan naar de daadwerkelijke oorzaken en verspreiding van vogelgriep. De organisatie dringt aan op beter onderzoek naar en inzicht in verspreiding en ontwikkeling van vogelgriepvirussen, in het belang van de gezondheid van vogels, maar ook van mensen.
3 februari 2017
In Italië bleek een besmetting van mensen met het usutu-virus heel gewoon. Veel mensen raken besmet zonder ziek te worden, maar het kan bij mensen ook hersenontsteking veroorzaken.
30 januari 2017
Een kind in een woonwijk aan een stadsrand werd gebeten door een vos op een vrijdag. Het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM werd op maandagochtend door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geïnformeerd over het voorval.
30 januari 2017
De Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (LCI) is een aantal keren gebeld door een GGD met de vraag of er risico is op het krijgen van de ziekte van Lyme na het inslikken van een teek.
27 januari 2017
Houders van schapen en/of geiten kunnen een verzoek verwachten van de Gezondheidsdienst voor Dieren om mee te werken aan een onderzoek naar Brucella melitensis. Meewerken aan dit onderzoek is verplicht.
27 januari 2017
Ondanks het feit dat ESBL-producerende bacteriën meer voorkomen op rauw kippenvlees, krijgen mensen waarschijnlijk meer ESBL-bacteriën binnen via het eten van rundvlees, is de conclusie van het onderzoek, uitgevoerd door het RIVM.
18 januari 2017
Een fonds voor boeren moet de drempel verlagen voor agrarische ondernemers om ook niet-meldingsplichtige dierziekten te melden bij de Gezondheidsdienst voor Dieren. Zo is vroegtijdig een mogelijke zoönose-epidemie tijdig te detecteren. Het fonds moet de derving van inkomsten bij een mogelijke ruiming van dieren vergoeden.
16 januari 2017
Een groep patiënten met de ziekte van Lyme is een petitie begonnen voor een andere behandelingsrichtlijn voor de ziekte van Lyme. Zij pleiten voor de invoering van de zogeheten Ilads-richtlijn uit Amerika die langdurige antibiotica voorschrijft. Langdurige behandeling met antibiotica leidt echter niet tot betere resultaten dan een korte behandeling, gaven 280 patiënten aan in een grootschalig onderzoek onder leiding van het Lyme Expertisecentrum van het Radboudumc.
16 januari 2017
In New York City zijn honderden huiskatten in quarantaine geplaatst omdat ze mogelijk in contact zijn geweest met een uiterst besmettelijke variant van de vogelgriep. Het virus (H7N2) heeft ook een dierenarts getroffen.
12 januari 2017
During the second half of 2016, Germany has experienced an increase in the number of Salmonella Stourbridge cases. The source of the infections has yet to be identified.
22 december 2016
Desinfecterende middelen moeten niet te pas en te onpas worden gebruikt. De middelen doden bacteriën die juist nuttig zijn voor de mens en overmatig gebruik van bepaalde middelen kan er ook toe leiden dat ziekteverwekkers er resistent voor worden.
22 december 2016
Oudere mensen zijn vatbaarder om na een tekenbeet de ziekte van Lyme te krijgen. Dit komt doordat de afweer tegen de bacterie die de ziekte veroorzaakt, met de leeftijd afneemt.
20 december 2016
Listeriosis, de ziekte die mensen krijgen door een infectie met Listeria monocytogenes, komt in Europa steeds meer bij ouderen voor. Dit blijkt uit het jaarlijkse rapport van de EFSA en EDC over aantal zoönosen in Europa. Ook werden Salmonella en campylobacteriosis uitbraken onderzocht.
14 december 2016
Het is mogelijk om in de natuur het risico op de ziekte van Lyme te verkleinen. Dat kan op twee manieren: of het aantal teken verminderen, of zorgen dat mensen minder in aanraking komen met teken.
14 december 2016
Listeria is een robuust organisme en het gevaar zit hem vooral in al dan niet gepasteuriseerde producten die bewerkt worden - versnijden, verpakken, ompakken, vermengen - waardoor risico op nabesmetting ontstaat. De bekende risicogroepen zijn gekoelde levensmiddelen met een verlengde en lange houdbaarheid.
13 december 2016
Ongeveer tien procent van alle teken draagt het bacteriecomplex mee dat de ziekte van Lyme veroorzaakt, die jaarlijks rond de 25.000 mensen treft. Maar in gebieden met haast geen vossen of andere roofdieren, leven tien tot twintig keer meer teken dan in gebieden met veel vossen.
12 december 2016
Voor het eerst in jaren is het varkensvirus H1N1 weer opgedoken in Nederland. Het RIVM benadrukt dat varkensgriep bijna nooit overslaat van varkens op mensen. "Maar het is wel belangrijk dat mensen hygiëne in acht nemen."
7 december 2016
Om antibioticaresistentie bij mens en dier te voorkomen en de risico’s voor patiënten en de volksgezondheid te verlagen, slaan organisaties uit het bedrijfsleven, de gezondheidszorg, de landbouw- en veterinaire sector in Nederland en Duitsland de handen ineen voor de bestrijding van infecties veroorzaakt door bijzonder resistente micro-organismen.
2 december 2016
Net als in voorgaande jaren is het aantal patiënten met leptospirose (waaronder de ziekte van Weil) hoog. Dat blijkt uit de Staat van Zoönosen 2015 die op 1 december is gepubliceerd. Verder geeft deze editie een inzicht in risico’s van zoönosen op boerderijen met nevenactiviteiten en maatregelen om ziekte te voorkomen.
28 november 2016
Er is een toename van het aantal patiënten met de ziekte van Weil, een ernstige infectieziekte overgebracht door de bruine rat. Het aantal gevallen steeg dit jaar van zeven naar zestig, terwijl de ziekte voor 2014 nauwelijks meer voorkwam. Hoeveel ratten er in Nederland rondlopen weten we niet, maar de ratten, en dan vooral de zwarte rat, veroveren terrein.
23 november 2016
Door puur toeval bleek onlangs dat 10 procent van de inwoners van Stramproy een besmetting met de Q-koortsbacterie heeft opgelopen. En het dorp is vrijwel zeker niet het enige, zo bleek dinsdag tijdens een informatieavond met het RIVM. Bij de GGD tijdens de grote Q-koortsuitbraak van 2007-2010 geen ziektegevallen uit het dorp gemeld.


21 november 2016
GGD's proberen infectieziekten te voorkomen, door preventie. Als iemand toch een infectieziekte oploopt, spoort de GGD de bron op en bestrijden we de verdere verspreiding. Effectief antibioticagebruik is daarbij vaak onmisbaar.
18 november 2016
De besmettelijke variant van de vogelgriep H5N8 heeft tot nu toe nooit geleid tot ziekte bij mensen
18 november 2016
Brief van de staatssecretaris van Economische Zaken over de huidige stand van zaken rondom aviaire influenza.
16 november 2016
Naast de ophokplicht gelden er sinds gisteren meer maatregelen om de verspreiding van de vogelgriep tegen te gaan, die volgen op de vondst van dode, besmette vogels rond het IJsselmeer en in Rotterdam. Maar wat is vogelgriep en waar moet je rekening mee houden?
11 november 2016
Vanaf 1 november 2016 zijn de infectieziekten tularemie en zikavirusinfectie als meldingsplichtige ziekten groep C opgenomen in de Wet publieke gezondheid (Wpg).
11 november 2016
De dode watervogels die in Monnickendam zijn gevonden zijn besmet met vogelgriep van het type H5N8, meldt een woordvoerder van het Ministerie van Economische Zaken vandaag.
11 november 2016
Het is een voorzorgsmaatregel omdat er in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland bij wilde vogels hoogpathogene vogelgriep van het type H5N8 is gevonden. Ook in Nederland zijn dode wilde watervogels ontdekt die vermoedelijk H5N8-griep hebben.
29 oktober 2016
De boer op! Nevenactiviteiten op de boerderij.
Bekijk het programma en schrijf je in.
3 oktober 2016
De wasbeerhond (Nyctereutes procyonides) en de wasbeer (Procyon lotor) worden in Nederland in het oostelijke grensgebied steeds vaker gezien. Beide dieren kunnen ziekteverwekkers bij zich dragen die een risico kunnen vormen voor de gezondheid van mensen.
3 oktober 2016
Animal tuberculosis, which is spread through contaminated food, is a greater threat to human health than previously realised, leading doctors and vets have warned. The world has committed to being free of tuberculosis by 2035. But bodies including the World Health Organization (WHO) say animal TB has been neglected for decades.
Raw or unpasteurised milk is one of the most common sources of the infection.
28 september 2016
Het Nederlandse beleid ter vermindering van het gebruik van antibiotica in de veeteelt lijkt bij varkens en kalveren het vóórkomen van antibioticaresistentie te hebben verminderd. De impact op melk- en pluimvee is minder duidelijk, aldus Nederlandse onderzoekers in Journal of Antimicrobial Chemotherapy (2016; online 1 september).
23 september 2016
Je kind laten spelen met de kat, dat klinkt ongevaarlijk. Maar het kan problemen geven als hij of zij gekrabd wordt door de kat. In de Verenigde Staten geeft de 'kattenkrabziekte' steeds vaker serieuze problemen.
Het Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC) deed onderzoek naar de redelijk zeldzame ziekte. Daarvoor werden gegevens tussen 2005 en 2013 gebruikt. In de VS zijn er zo'n 12.000 gevallen per jaar, 500 mensen moeten worden opgenomen in het ziekenhuis, schrijft USA Today.
23 september 2016
De afgelopen tijd zijn fors meer merels doodgegaan. De oorzaak is het Usutu-virus, dat vanuit Duitsland naar Nederland is overgeslagen. Het virus komt oorspronkelijk uit zuidelijk Afrika, de kans dat mensen het virus oplopen is uiterst klein. De vogels raken besmet door steekmuggen.
23 september 2016

Het aantal gevallen van de tropische infectieziekte leptospirose, beter bekend als de Ziekte van Weil, is de afgelopen jaren opeens toegenomen. Dit lijkt samen te hangen met de toenemende overlast door ratten.
Dat blijkt uit cijfers die het NTR-programma De Kennis van Nu heeft bemachtigd. In de uitzending van donderdagavond wordt nader op de cijfers ingegaan.
23 september 2016
De komende vier jaar steekt minister Edith Schippers ruim 6 miljoen euro in onderzoek naar nieuwe antibiotica. Dat heeft de minister van Volksgezondheid en Welzijn en Sport (VWS) bekendgemaakt in New York tijdens een speciale bijeenkomst over antibioticaresistentie van de Verenigde Naties.
21 september 2016
De Wereldbank vraagt dringende maatregelen, om het misbruik van antibiotica te stoppen en de gezondheidszorg in de derde wereld te verbeteren. Behalve een enorme impact op de gezondheid van mensen in alle delen van de wereld, voorzien ze ook een grote economische bedreiging.
Drug-resistant infections have the potential to cause a level of economic damage similar to—and likely worse than—that caused by the 2008 financial crisis, according to a new report by the World Bank Group entitled “Drug Resistant Infections: A Threat to Our Economic Future.”
21 september 2016
Resistente bacteriën komen voor op vlees. Het is onduidelijk of mensen die geen vlees eten minder of andere resistente bacteriën bij zich dragen. Het RIVM wil dit achterhalen en is daarom eind 2015 een onderzoek gestart. De benodigde 300 mensen hebben inmiddels deelgenomen aan het onderzoek. De resultaten worden in de loop van 2017 verwacht.
21 september 2016
Antibioticum resistente bacteriën blijven niet beperkt tot bepaalde landen, maar reizen de hele wereld over. Vandaar dat internationaal samenwerken zeer belangrijk is. Chinese en Nederlandse onderzoekers hebben nu afspraken gemaakt over delen van kennis en over samenwerken.
1 augustus 2016
Voor de eerste keer is in Nederland een patiënt ziek geworden door een teek die het teken-encefalitisvirus (TBE-virus) bij zich droeg. De besmetting trad zeer waarschijnlijk op na een tekenbeet tijdens een wandeling op de Utrechtse Heuvelrug. Inmiddels is de patiënt herstellende. Onlangs werd op de Sallandse Heuvelrug het teken-encefalitisvirus (TBE-virus) aangetroffen in teken. Het virus komt voor in verschillende landen in Noord, Midden- en Oost-Europa, waaronder Duitsland en Oostenrijk.
11 juli 2016
In de buurt van veehouderijen hebben COPD-patiënten meer complicaties van hun ziekte. Daarnaast zien onderzoekers in het onderzoeksgebied een vermindering van de longfunctie door de uitstoot van ammoniak, en komen longontstekingen vaker voor. Daarentegen is er dichtbij veehouderijen minder astma en allergie. Dat zijn de belangrijkste resultaten uit het onderzoek Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO).
5 juli 2016
In teken op de Sallandse Heuvelrug is het teken-encefalitisvirus (TBE-virus) aangetroffen. Het is voor het eerst dat dit virus in teken is aangetroffen in Nederland. Er zijn geen patiënten bekend die in Nederland besmet zijn geraakt met het virus. Hoewel het risico op teken-encefalitis na een tekenbeet veel kleiner is dan op de ziekte van Lyme, is dit een extra reden om alert te zijn op tekenbeten.
2 juni 2016
Er zijn veel meer mensen overleden aan de gevolgen van Q-koorts dan gedacht, zegt de stichting Q-support. Het dodental stond op 26, maar dat is nu bijgesteld naar 74.
2 juni 2016
Veel varkenshouders hebben de MRSA-bacterie onder de leden omdat veel dieren op hun bedrijf zijn besmet met de antibioticaresistente bacterie. Maar de veehouders worden niet vaker ziek van deze vee-gerelateerde MRSA. Artsen van drie Brabantse ziekenhuizen en onderzoekers van RIVM, Universiteit Utrecht, Vrije Universiteit Amsterdam en Centraal Veterinair Instituut Wageningen komen tot die conclusie na onderzoek bij 120 personen op 49 varkensbedrijven.
12 april 2016
Geen rode ring na een tekenbeet? Dan kun je toch besmet zijn met de ziekte van Lyme. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.
6 april 2016
4 februari 2016
Een aantal Nederlandse universiteiten en academische ziekenhuizen gaan nauw samenwerken op het gebied van mens, dier en milieu. De Universiteit Utrecht, Wageningen University, het Erasmus MC, het UMC Utrecht en het AMC in Amsterdam lanceren vandaag in Den Haag het Netherlands Centre for One Health (NCOH).
4 februari 2016
Varkensboeren hebben veel vaker MRSA dan de gemiddelde Nederlander. De bacterie komt voor bij 63 procent van de varkenshouders en bij 10 procent van hun gezinsleden.
1 februari 2016
Antibioticaresistentie en infectieziekten als zika, vogelgriep en Q-koorts hebben een steeds grotere impact op mens en dier, zeker in een dichtbevolkt land als Nederland. Onderzoekers binnen de humane en diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht starten daarom samen met vier andere academische instellingen een nieuw virtueel onderzoekscentrum om de krachten te bundelen. Minister Schippers opent dit Netherlands Centre for One Health (NCOH) op 4 februari.
1 februari 2016
Uit een gezamenlijk uitgevoerd onderzoek van CVI, NVWA en RIVM blijkt dat colistine-resistentie niet gevonden is bij bacteriën uit vleesvarkens en melkkoeien, maar wel incidenteel in bacteriën uit pluimvee en kalveren. De resistentie werd niet gevonden in bacteriën die in 2014 en 2015 uit deze diersoorten werden verzameld. Dit laatste zou kunnen duiden op een daling van het voorkomen van colistine-resistentie en houdt mogelijk verband met de recente daling van het colistine-gebruik. Dat schrijft minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in antwoord op vragen vanuit de Tweede kamer.
18 december 2015
Het Franse ministerie van Landbouw heeft gisteren, 16 december maar liefst 15 nieuwe besmettingen van Hoog Pathogene aviaire influenza (HPAI) bekend gemaakt. Daarmee is het totaal aantal HPAI besmettingen in Frankrijk op 30 uitgekomen.
18 december 2015
Het Centraal Veterinair Instituut, onderdeel van Wageningen UR, heeft het recent in China beschreven overdraagbare colistine resistentie gen mcr-1 ook in Nederland aangetroffen. In een initiële screening van een grote verzameling salmonella's van het RIVM en NVWA uit 2014 en 2015 voornamelijk afkomstig van zieke mensen, landbouwhuisdieren en voedsel, zijn 3 colistine resistente stammen gevonden die het overdraagbare mcr-1 gen bevatten.
11 december 2015
De autoriteiten in Noordrijn-Westfalen, Duitsland, gaan afgeschoten wilde zwijnen screenen op brucellose.
11 december 2015
PARIJS - Twee nieuwe uitbraken van vogelgriep zijn vastgesteld in Frankrijk, waarvan één in het departement Gers. Daarmee heeft de zeer besmettelijke ziekte een vierde regio bereikt. Dat heeft het ministerie van Landbouw donderdag bekendgemaakt.
3 december 2015
In de Dordogne, in het zuidwesten van Frankrijk is mogelijk op 2 pluimveebedrijven een hoogpathogene variant van vogelgriep vastgesteld. Er wordt nog nader onderzocht om welke variant het exact gaat. Dat heeft het Franse ministerie van Landbouw op 30 november gemeld. Op 24 november werd in de Dordogne een hoogpathogene H5N1 variant vastgesteld bij eenden van een hobbybedrijf. Daarna werden in een straal van 3 en 10 kilometer rond dit hobbybedrijf pluimveebedrijven gescreend. Dat heeft tot 2 nieuwe vondsten geleid. De betreffende bedrijven zijn uit voorzorg geruimd. Ook neemt de Franse overheid aanvullende maatregelen om verspreiding te voorkomen, zoals dat is vastgelegd in Europese en internationale bepalingen.
13 november 2015
Na eerdere besmettingshaarden bij bedrijven in Meeuwen-Gruitrode en Neerpelt, is vandaag rundertuberculose vastgesteld in een andere boerderij in Meeuwen-Gruitrode. Dat meldt het Federaal Voedselagentschap en wordt bevestigd door Lode Ceyssens, burgemeester van Meeuwen-Gruitrode.
13 november 2015
Nederland telt nog maar 1 melkgeitenbedrijf dat nog niet officieel vrij is van Q-koorts. Dat blijkt uit de officiële lijst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit die op 29 oktober voor het laatst werd bijgewerkt. Het betreft een bedrijf uit het Brabantse Maren-Kessel. Dit bedrijf werd op 31 maart 2010 besmet verklaard met Q-koorts.
13 november 2015
In Engeland is voor het eerst sinds 2006 weer sprake van een miltvuuruitbraak. Het gaat om 2 gestorven koeien op een rundveebedrijf in Wiltshire. Het eerste geval van miltvuur werd vorige week op 26 oktober ontdekt, nadat een koe eraan was gestorven. Op 2 november overleed een tweede koe aan de ziekte. Het getroffen bedrijf wordt nauwkeurig in de gaten gehouden en er zijn maatregelen genomen om verdere besmetting te voorkomen. Op hetzelfde bedrijf zijn heel lang geleden ook miltvuurgevallen geweest, de bron van de uitbraak is vermoedelijk het vrijkomen van bacteriën uit geroerde grond.
5 november 2015
Resistente bacteriën komen voor op vlees. Het is onvoldoende bekend of mensen die geen vlees eten minder of andere resistente bacteriën bij zich dragen. Het RIVM wil dit achterhalen en zoekt daarom vegetariërs die mee willen doen aan het onderzoek. De resultaten worden in de loop van 2017 verwacht.
5 november 2015
In 2014 waren er meer patiënten met ziekten die door wilde knaagdieren overgebracht worden dan in voorgaande jaren. Het ging vooral om leptospirose (97 patiënten in plaats van gemiddeld 30) en hantavirusinfecties (36 patiënten in plaats van gemiddeld 13). Het is nog niet helemaal duidelijk wat de oorzaak van de stijging is, maar de zachte winter en warme zomer hebben waarschijnlijk een rol gespeeld. Het aantal patiënten is beperkt en geeft nu geen reden tot zorg. Het blijft belangrijk om alert te zijn op ziekten die door wilde knaagdieren worden overgedragen. Daarom loopt er onderzoek naar factoren die bijdragen aan deze toename. Dat blijkt uit de Staat van Zoönosen van het RIVM en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
30 oktober 2015
Nederland waterland. Water dat boordevol planten en dieren zit. Flora en fauna waar de wasbeer gek op is. Het dier wordt steeds vaker gezien aan de grens met onze oosterburen. Wordt Nederland wasbeerland?
23 oktober 2015
Het zwemverbod voor de recreatieplassen Strandpark Slijk-Ewijk en Watergoed is ingetrokken. De provincie stelde het verbod op 14 augustus in na 3 meldingen van de ziekte van Weil bij mensen die in er hadden gezwommen.
23 oktober 2015
In 2014 werd in 24 plaatsen in Nederland botulisme vastgesteld, in 2013 was dat in 22 plaatsen. In 3 van de 24 plaatsen werd ook in 2013 botulisme geconstateerd. In het kader van surveillance aviaire influenza onder wilde vogels onderzocht het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van Wageningen UR 203 vogels. Bij 1 ervan werd een laagpathogene vogelgriep-stam aangetoond. In samenwerking met Dutch Wildlife Health Centre werden via passieve surveillance hazen onderzocht op de aanwezigheid van de bacterie Francisella tularensis, de veroorzaker van tularemie. Van de totaal 41 onderzochte hazen scoorde er 1 positief op deze bacterie.
23 oktober 2015
Na de uitbraken in Nederland van een hoogpathogene H5N8-vogelgriepvariant aan het eind van vorig jaar zijn in de eerste 2 kwartalen van dit jaar in de serologische monitoring enkele pluimveebedrijven positief op vogelgriep naar voren gekomen. Er werden daar antistoffen aangetoond. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). In het tweede kwartaal bleek het bij 2 bedrijven te gaan om antistoffen tegen respectievelijk een H5 en een H7-variant. Op het bedrijf in Milheeze was het laagpathogene H5N2-virus nog aanwezig en zijn de dieren preventief geruimd om verdere verspreiding en mogelijke mutatie naar een hoogpathogeen virus te voorkomen.
23 oktober 2015
Brief van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In een land waar 17 miljoen mensen samenwonen met 120 miljoen dieren is het werken conform het one health principe cruciaal. Zoönosen (Q-koorts, SARS, MERS etc) zijn infectieziekten die van dieren op mensen kunnen worden overgebracht. Zoönosen zijn ook aandachtspunt in het kader van de Global Health Security Agenda. Afgelopen maand ben ik naar Seoul geweest voor een High Level bijeenkomst van deze Agenda. De Agenda bestaat uit ongeveer 10 werkpakketten, waarbij wij ons richten op vooral
antibioticaresistentie, zoönosen en biosecurity. Zowel tijdens de inbreng van veel landen en internationale organisaties als ook in bilaterale contacten bleek steeds de noodzaak en het grote belang van een goede humane en veterinaire samenwerking: het One-Health principe. Ik onderschrijf dat en ben blij dat ik meermalen Nederland als voorbeeld in kon brengen wat betreft die
samenwerking.
12 oktober 2015
Er zijn drie gevallen van leptospirose vastgesteld bij deelnemers aan de zogenaamde "Titan run" in Nijlen (België). Ze hadden koorts, ademhalingsproblemen en aantasting van lever en nieren. Ze werden in het ziekenhuis opgenomen.
2 oktober 2015
Klebsiella pneumoniae-bacteriën in vlees en bij patiënten lijken zo veel op elkaar dat het aannemelijk is dat supermarktvlees een bron van infecties vormt. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers van verschillende universiteiten in Clinical Infectious Diseases.
25 september 2015
Veel vlees in de supermarkt bevat ziekmakende of ESBL-vormende bacteriën, die bestand zijn tegen sommige soorten antibiotica, en het gevaar ligt op de loer dat huisdieren en hun baasjes besmet raken.
24 september 2015
Veertien vrijwilligers van de in totaal vijftig vrijwilligers van het vogelhospitaal zijn bij de uitbraak van de papegaaienziekte besmet geraakt met de bacterie. Twee vrijwilligers liepen een ernstige longontsteking op en zijn nog steeds herstellende. De andere twaalf hadden verschijnselen variërend van verhoging tot hoofdpijn.
27 augustus 2015
Bij een bandenhandel op het stadsbedrijventerrein in Assen zijn drie tijgermuggen aangetroffen. Deze mug kan mogelijk infectieziekten overbrengen. Daarom heeft de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit meteen maatregelen genomen om vestiging van de mug te bestrijden, bijvoorbeeld door mogelijke broedplaatsen te verwijderen of te behandelen.
27 augustus 2015
In chocoladerepen van een drietal merken is salmonella aangetroffen. De verkooppunten werden reeds op de hoogte gebracht, en alle chocoladerepen zijn uit de rekken gehaald. Dat laat het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen vrijdag weten.
9 juni 2015
TOLEDO, USA - Uit onderzoek van de universiteit van Californië bleek eerder al dat knuffelen met katten tot blindheid kan leiden. Een vrouw uit het Amerikaanse Toledo heeft dat aan den lijve ondervonden. Door een lik van haar kat is ze nu blind aan haar linkeroog. Dat vertelde de vrouw aan WTOL. De meeste bacteriën van huisdieren zijn onschadelijk, maar een aantal bacteriën kan tot ernstige infecties leiden. Dat geldt vooral voor mensen die al immuungecompromitteerd zijn. Dit houdt in dat mensen een niet of niet goed functionerend afweersysteem hebben. Doktoren stelden dat de infectie afkomstig was van de cat van Walter. Het gaat om de Bartonella henselae. De zeldzame infectie kan van kat op mens worden overgedragen door een beet of een kras, maar ook via een lik.
9 juni 2015
EINDHOVEN - Het is te vroeg om een verband te leggen tussen de stijging van het aantal hepatitis E-patiënten en de aanwezigheid van veel intensieve varkenshouderijen in de regio. Dat laat zowel de GGD Brabant Zuidoost als Stichting PAMM, het regionale centrum voor infectieziekten en pathologie in Zuidoost-Brabant weten. Ze reageren op berichten waarin gemeld werd dat er een sterke opmars gaande is van hepatitis E en dat de ziekte in vijftig procent van de varkensstallen terug te vinden is.
9 juni 2015
AKKRUM - GGD Fryslân en het RIVM gaan nader onderzoek doen naar de aanwezigheid van de tularemiebacterie in het Friese oppervlaktewater. Deze bacterie veroorzaakt hazenpest. Het onderzoek wordt uit voorzorg verricht om eventuele verspreiding naar de mens in kaart te brengen. De organisaties worden bij het onderzoek ondersteund door Wetterskip Fryslân. Dit voorjaar zijn in de omgeving van Akkrum tot nu toe tien dode hazen gevonden die zijn besmet met hazenpest, een infectieziekte die vooral bij haasachtigen en knaagdieren voorkomt. GGD Fryslân en het RIVM hebben daarom nader onderzoek gedaan naar de hazenpest in Friesland.
2 juni 2015
BINNENLAND - Vanaf dit jaar loopt een vierjarig onderzoeksproject om Campylobacter besmettingen van pluimvee(vlees) terug te dringen, om uiteindelijk het aantal Campylobacter besmettingen bij mensen te verlagen. Dit project wordt gezamenlijk gefinancierd door de overheid en de pluimveesector in een publiek private samenwerking onder het Topsectorenbeleid van het ministerie van Economische Zaken. Trekker van het project is de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi). In het project werken primaire vleeskuikensector, slachterijen, het Centraal Veterinair Instituut, Wageningen UR Livestock Research en de Universiteit Utrecht samen.
26 mei 2015
Onderzoekers van de Wageningen Universiteit lijken een veelbelovende en milieuvriendelijke methode te hebben gevonden om teken te bestrijden. Uit proeven is gebleken dat nematoden, minuscule wormpjes, de teek binnen tien dagen kunnen doden. 'De eerste resultaten zijn veelbelovend. Met de proeven die we hebben gedaan, wordt 60 procent van de teken binnen tien dagen gedood', zegt Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit. 'Buiten bestrijdingsmiddelen is er bijna niks dat we tegen teken kunnen doen. Ik denk dat we daarom wel kunnen spreken van een doorbraak.'
26 mei 2015
BINNENLAND - Het antibioticagebruik in de veeteelt is na jaren van sterke daling vorig jaar nog maar licht afgenomen. Uit het jaarlijkse rapport van de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) blijkt dat het antibioticagebruik in 2014 met 4,5 procent daalde ten opzichte van het jaar ervoor. Dat is aanzienlijk minder dan de daling in de jaren 2011, 2012 en 2013. Toen nam het antibioticagebruik ten opzichte van het voorgaande jaar telkens af met meer dan 20 procent.
18 mei 2015
EUROPA - Het ZAPI project is voortgekomen uit de 11e call van het Innovative Medicines Initiative (IMI) en er werken 20 Europese partners in samen, afkomstig van kennisinstellingen en de industrie. Op 6 mei 2015 vond de kick off meeting van ZAPI plaats op luchthaven Schiphol. Het doel van ZAPI is het mogelijk te maken om sneller te reageren op opkomende infectieziekten, met inachtneming van het One Health principe. De belangrijkste doelstellingen van het project zijn het ontwikkelen van methoden voor de snelle identificatie en productie van virale eiwitten die gebruikt kunnen worden als veterinaire vaccins en het ontwikkelen van methoden voor de snelle selectie en productie van antilichamen die de mens kunnen beschermen. Naast deze doelstellingen beoogt ZAPI het verkorten van de registratieprocedure van zowel vaccins als antilichaamtherapieën.
13 mei 2015
BINNENLAND - De hogere zeehondensterfte in de Nederlandse Waddenzee is voorbij. In de afgelopen wintermaanden zijn ongeveer 190 dode zeehonden langs de kust gestrand. Veel van deze dieren zijn bezweken aan een griepvirus.
11 mei 2015
U.S.A. - Several flu strains spread across the Midwest in April. One virus sickened thousands of dogs, shutting down shelters and doggie day care centers throughout Chicago. Another infected more than 100 poultry farms in states including Kansas, Missouri and Iowa, which declared a state of emergency on Friday. Meanwhile, farms are euthanizing tens of millions of infected birds and continue to struggle to contain the highly contagious H5N2 avian flu virus. None of these strains affected humans. But beyond a general concern for our furry or feathered friends, there are reasons for people to worry about these kinds of animal flus. Most flu viruses are well adapted to their particular animal, and generally do not jump species. On occasion, though, flu viruses do make a cross-species jump.
11 mei 2015
BINNENLAND - Onderzoekers verschillen van mening over vraag of het transport van besmette mest heeft bijgedragen aan de verspreiding van Q-koorts. Onderzoekers van Alterra menen dat mesttransport ook een wezenlijke rol heeft gespeeld, maar onderzoekers van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) en de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) menen van niet.
7 mei 2015
EUROPA - Insecten worden in toenemende mate aangeboden op de Belgische en Nederlandse markt. Dit fenomeen wekt vragen op. Welke microbiologische risico’s zijn hieraan verbonden, en hoe worden deze beïnvloed? Hoe kunnen risico’s worden beheerst en welke richtwaarden kunnen geformuleerd worden voor het waarborgen van de proceshygiëne en de voedselveiligheid? Lieve Herman, afdelingshoofd bij het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO), bespreekt deze en andere zaken die van belang zijn voor de veiligheid van insecten tijdens het FiMM symposium ‘Wat doet dat micro-organisme daar?’ op 11 juni.
6 mei 2015
ROME, ITALIË - Om de recente ontwikkelingen en mogelijkheden van vaccinatie en diagnostiek tegen Rift Valley Fever (RVF) te bespreken, kwam een groep deskundigen in Rome bijeen voor het bijwonen van een Ad hoc Technical Workshop. De experts kwamen tot de conclusie dat er dringende behoefte is naar betere vaccins voor het bestrijden van RVF. Voor de toekomst stelden zij negen aanbevelingen op.
1 mei 2015
U.S.A. - De vogelgriep in de Amerikaanse staat Iowa breidt zich nog uit. Het H5 virus heeft waarschijnlijk nog eens 5 pluimveebedrijven getroffen, wijzen de eerste testen uit. Onder deze bedrijven is ook een pluimveehouderij waar 5,5 miljoen kippen worden gehouden, meldt het Amerikaans ministerie van Landbouw. Mocht de uitbraak op dit bedrijf worden bevestigd dan komt het totaal aantal geruimde dieren boven de 20 miljoen te liggen. Vanwege de uitbraak heeft Mexico, een belangrijke afnemer van Amerikaanse pluimveeproducten, de import van levende vogels en eieren uit Iowa stopgezet. Ook in enkele andere staten in de Verenigde Staten werd vogelgriep vastgesteld, niet alleen bij leghennen maar ook bij kalkoenen.
1 mei 2015
NEDERLAND - Vertegenwoordigers van de veehouderij en het ministerie van Economische Zaken (EZ) hebben 30 april 2015 het vierde Convenant bestrijding besmettelijke dierziekten ondertekend. De overeenkomst omvat afspraken over het (verplicht) bestrijden van dierziekten door het ministerie van EZ en de manier waarop dit door de betrokken sectoren en de overheid wordt gefinancierd. Sinds 2000 worden de convenanten met de sectoren afgestemd.
29 april 2015
U.S.A. - Het Amerikaanse ministerie van landbouw overweegt een vaccin te laten ontwikkelen en in te zetten tegen de almaar oprukkende vogelgriep in het land. Mogelijk zou een eerste variant van het vaccin half juli voor praktijkproeven beschikbaar zijn. Het grootschalig preventief vaccineren wordt gezien als een laatste redmidddel, omdat het tot veel en langdurige exportbeperkingen zal leiden.
29 april 2015
NEDERLAND - Het Erasmus Ziekenhuis in Rotterdam telde de afgelopen drie jaar negentig besmettingsgevallen. Bloedbank Sanquin constateert steeds vaker hepatitis E in Nederland. Een ruime Kamermeerderheid wil dat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) onderzoek doet naar het oprukkende virus. Dat meldt het televisieprogramma Brandpunt. Deskundigen vinden dat de oprukkende infectieziekte een gevaar vormt waar de overheid op korte termijn een onderzoek naar moet instellen, aldus het KRO-NCRV-programma. Zij vermoeden dat het virus in de toekomst kan muteren en dan ook van mens tot mens overslaat. Het zijn vooral verzwakte mensen die ernstig ziek worden door besmetting met het hepatitis E-virus.
22 april 2015
IOWA, USA - De Amerikaanse staat Iowa is in de greep van vogelgriep. Op een pluimveehouderij in de buurt van de plaats Harris zijn veel van de 3,8 miljoen kippen getroffen. Daarmee is het de grootste uitbraak van het virus op één plek ooit in de Verenigde Staten, meldt persbureau Bloomberg in de nacht van dinsdag op woensdag (lokale tijd). In februari van dit jaar waren er zo'n 362 miljoen legkippen in de VS.
4 juni 2012
Zoeken:

Service