Kunnen (huis)dieren besmet raken met het nieuwe coronavirus?

De kans is erg klein dat (huis)dieren besmet raken met het coronavirus. Op dit moment zijn er in Hongkong twee honden positief getest en in België is een kat positief getest op het virus.

Zijn er in Nederland (huis)dieren besmet met het coronavirus?

In Nederland zijn er geen gevallen bekend van (huis)dieren met het coronavirus.

Klopt het dat een kat in België besmet is met het nieuwe coronavirus?

Ja. In België is op 27 maart bekend geworden dat een COVID-19 positieve patiënte haar kat heeft besmet met het nieuwe coronavirus. De kat vertoonde klinische symptomen (diarree, braken en hoesten) en testte positief op het virus in braaksel en faeces.

Ik ben COVID-19 patiënt. Wat moet ik doen als mijn huisdier ziek wordt?

Vermijd contact met je zieke huisdier. Houd het huisdier uit voorzorg binnen. Iemand die niet ziek is (of geen klachten heeft) mag een zieke hond kort uitlaten. Houd de hond op afstand van andere dieren.

Hoe groot is de kans dat een huisdier een ander dier of mens besmet?

De kans dat een huisdier een ander dier of mens besmet is verwaarloosbaar klein in vergelijking tot besmetting van mens op mens. Uit voorzorg adviseert het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu mensen die ziek zijn of klachten hebben, contact met huisdieren te vermijden. Dat betekent het huisdier niet aaien of knuffelen en 1,5 meter afstand houden. Ook is het belangrijk regelmatig de handen te wassen met water en zeep.

Kan het nieuwe coronavirus op de vacht van een hond, kat of konijn overleven en door aaien overgedragen worden?

Er zijn geen aanwijzingen dat huisdieren een rol spelen in de verspreiding van het virus. Mensen met COVID-19 en mensen met klachten zoals koorts, hoesten, keelpijn of verkoudheid wordt geadviseerd het contact met huisdieren zo veel mogelijk vermijden. Dat wil zeggen: niet aaien, knuffelen, kussen of laten likken. Mocht je huisdier in contact zijn geweest met een patiënt met COVID-19 of mensen met klachten, dan zijn geen extra maatregelen nodig. De algemene hygiënemaatregelen voor omgang met huisdieren, zoals handen wassen met water en zeep, volstaan.

Kan ik nog de hond uitlaten?

Als je geen klachten hebt zoals koorts, hoest of verkoudheidsklachten, kun je gewoon je hond uitlaten. Als je wel een van deze klachten hebt, vraag dan iemand anders je hond uit te laten. Voor iedereen die de hond uitlaat geldt: Houdt tenminste 1,5 meter afstand tot anderen en vermijd sociaal contact.

Ik heb milde klachten (hoesten, verkoudheid), moet ik contact met mijn huisdieren vermijden?

Ja. Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat gezelschapsdieren een rol spelen in de verspreiding, is het uit voorzorg verstandig om als u klachten heeft het contact met huisdieren zoveel mogelijk te vermijden. Dat wil zeggen: niet aaien, knuffelen, of laten likken. Laat huisgenoten de huisdieren verzorgen en uitlaten. Zoals altijd is het goed om daarbij de hygiënemaatregelen voor omgang met huisdieren in acht te nemen, zoals handen wassen en niet laten likken. Indien je zelf voor je huisdier moet zorgen, neem dan extra hygiënemaatregelen in acht, zoals ook je handen wassen vóór contact met je huisdier.

Ik ben COVID-19 patiënt en ik ben in thuisisolatie. Moet ik contact met huisdieren vermijden?

Ja. Er zijn geen aanwijzingen dat huisdieren een rol spelen in de verspreiding van het virus, maar uit voorzorg wordt geadviseerd dat mensen met COVID-19 het contact met huisdieren zo veel mogelijk vermijden. Dat wil zeggen: niet aaien, knuffelen, kussen of laten likken. Als je als COVID-19 patiënt in thuisisolatie bent en je woont met meerdere personen, dan verblijf je in een aparte kamer. Laat je huisdieren dan niet bij je in die kamer. Huisgenoten kunnen de huisdieren verzorgen. Zoals altijd is het goed om daarbij de hygiënemaatregelen voor omgang met huisdieren in acht te nemen, zoals handen wassen en niet laten likken. Honden kunnen dus ook gewoon uitgelaten worden door mensen zonder klachten. Ook als je in een eenpersoonshuishouden woont, wordt geadviseerd zoveel mogelijk direct contact met je huisdieren te vermijden. Neem extra hygiënemaatregelen in acht, zoals ook je handen wassen vóór contact met je huisdier, of je kunt iemands anders vragen voor het huisdier te zorgen. Je hond kan gewoon door iemand zonder klachten worden uitgelaten.

Ik ben COVID-19-patiënt en word opgenomen in het ziekenhuis. Wat moet ik doen met mijn huisdier?

Je kunt je huisdier door anderen laten verzorgen. Het is voldoende als zij de hygiënemaatregelen voor omgang met huisdieren in acht nemen, zoals regelmatig handen wassen en niet laten likken. Als het niet mogelijk is dat anderen voor je huisdier zorgen, breng je huisdier dan onder in een dierenpension of zorg voor opvang elders.